Puszysty i delikatny ryż basmati, jest ryżem długoziarnistym o lekko słodkim smaku i oryginalnym zapachu.
Basmati to najszlachetniejsza odmiana białego ryżu uprawianego u stóp Himalajów.
Ryż basmanti jest dojrzały, niskokaloryczny, zasobny w witaminy i mikroelementy oraz wolny od cholesterolu i glutenu. Jego delikatne ziarna po ugotowaniu świetnie komponują się z klasycznymi potrawami kuchni indyjskiej, czy szeroko rozumianej kuchni orientalnej. Jest on również idealnym dodatkiem do grillowanego kurczaka, sałatki warzywnej i większości polskich dań zastępując ziemniaki.
Przygotowanie:
Ryż Basmati gotujemy w stosunku 1:1,7-2,0 przez 15min. w lekko osolonej wodzie (lub bez soli) i pod przykryciem. Następnie wyłączamy gaz, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10-15min. Dla uzyskania jeszcze lepszych rezultatów można go opłukać i moczyć przez 45-60min.
Skład: ryż basmati.
Kraj pochodzenia: Pakistan, pakowano w UK
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1505 kJ / 359kcal
tłuszcz: 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,01 g
węglowodany: 79.8 g, w tym cukry 0,01 g
białko: 7,4 g
sól: 0,01 g
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek